Lemoniada z granatem

Poznaj łatwy i szybki sposób na wyłuskanie nasion granatu oraz przepis na pyszną, orzeźwiającą  lemoniadę.

Składniki:

  • 1 duży owoc granatu
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • kilka listków mięty
  • lód

Sposób przygotowania:

  1. Granat przetnij na połowę lub ćwiartki. Trzymając kawałek owocu nad miską, mocno uderzaj w skorupę łyżką lub innym narzędziem. Nasiona będę wpadać wprost do naczynia.
  2. Wyłuskane nasiona, przesyp do blendera i zmiksuj. Uzyskany miąższ przecedź przez drobne sitko.
  3. Wyciśnij sok z połowy limonki i pomarańczy. Pozostałą część owoców pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Sok z limonki i pomarańczy wymieszaj z cukrem i listkami mięty.
  5. Przelej do dzbanka sok uzyskany z granatu oraz mieszankę soków z cytrusów.
  6. Dorzuć kawałki owoców, lód i zalej wodą, najlepiej mineralną.
  7. Schłódź w lodówce.