Jak przygotować domowe jedzenie dla niemowląt? Poradnik i przykładowy przepis

„Jesteśmy tym co jemy”! A Żywienie dziecka dla którego, rzecz jasna, chcemy jak najlepiej to niemałe wyzwanie. Można oczywiście polegać na gotowych produktach dla niemowląt, ale dlaczego nie wypróbować domowego jedzenia? Poznaj praktyczne sposoby przyrządzania zdrowych i wartościowych posiłków dla twojego dziecka.

 Dlaczego warto przygotowywać jedzenie w domu?

Dostępne w sklepach gotowe artykuły spożywcze dla niemowląt to teoretycznie najbezpieczniejsze, a zarazem najszybsze rozwiązanie. Słoiczki są niekiedy niezastąpione i zawsze warto mieć w domu kilka sztuk. Świetnie sprawdzą się pod czas zabieganych dni, długich spacerów czy wycieczek. Producenci zapewniają o wielokrotnych testach jakości oraz certyfikatach. Wiadomo jednak, że nie zawsze można ufać etykietkom i reklamom. Niejedna afera ujawniła już ciemne strony codzienności polskich fabryk. Wybierajmy zatem jedynie solidnie sprawdzone i prawdziwie zaufane firmy. Gotowe produkty to oczywiście wygoda i oszczędność czasu, ale pieniędzy już nie. Przyrządzanie posiłków w domu jest o wiele tańsze, a co najważniejsze zdrowsze. Świeżo przygotowane dania zachowują o wiele więcej wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów niż te pasteryzowane. Poza tym zawsze lepiej smakuje danie przygotowane własnoręcznie z udziałem „serca” niż  takie fabrycznie wytworzone. (Dla przykładu – Ciasto kupione w cukierni nigdy nie będzie smakować tak dobrze, jak to upieczone w domu przez ukochaną mamę czy babcie). Wygospodarowanie odrobiny czasu, naprawdę się opłaci. Tym bardziej, że istnieją sposoby na długoterminowe przechowywanie dań przyrządzonych w domu.

Jakie produkty wybierać? 

Wybierając produkty, z których ugotujemy danie dla dziecka należy wybierać te najwyższej jakości. Warzywa dostępne w sieciach supermarketów nie są najlepszym wyborem. W takie miejsca najczęściej trafiają produkty GMO i rosnące na sztucznych nawozach rośliny. W efekcie pełne są szkodliwych pestycydów, metali ciężkich i innych szkodliwych związków. Niestety to paradoks naszych czasów, że żywność jest łatwo dostępna, ale za to niekoniecznie zdrowa. Koncerny kuszą nas reklamami i niezwykle niskimi cenami. Sklepowe półki uginają się pod nafaszerowanym antybiotykami mięsem, oraz sztucznie wyhodowanymi warzywami i owcami. Cała prawda ukryta jest w skomplikowanych kodach cyfrowych, a mało kto wie co tak naprawdę znaczą.

Młody rozwijający się organizm dziecka, na pewno trudniej radzi sobie z przetwarzaniem tego rodzaju żywności. Łatwo się domyślić, że niewiele w niej dobroczynnych składników odżywczych. Aby dostarczyć wraz z posiłkiem jak najwięcej z bogactwa natury, najlepiej korzystać z ekologicznych straganów i sklepów ze zdrową żywnością. W większości miast znajdują się takie miejsca. A jeśli mieszkasz w mały miasteczku lub na wsi, z powodzeniem znajdziesz w okolicy ekologiczne gospodarstwo rolne.

 Jak przyrządzać dania dla niemowląt?

Najlepiej wykorzystywać te sposoby obróbki termicznej, które pozwalają na zachowanie jak największej ilości witamin i mikroelementów. Dobrą inwestycją jest zakup parowaru, wkładki do gotowania na parze lub szybkowaru[1]. Dzięki tym urządzeniom można przygotować jedzenie zupełnie bez dodatku tłuszczu. A przy tym wydobyć z pożywienia maksymalną ilość cennych składników odżywczych. Przyda się również blender lub robot kuchenny by dostosować konsystencję potrawy do potrzeb dziecka.

Przykładowy przepis

Indyk w warzywach z szybkowaru

Składniki:

  • pierś z indyka
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • delikatne przyprawy

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie umyj i obierz. Mięso opłucz, osusz i oczyść z żył i błonek. Wszystkie składniki pokrój w większą kostkę.  Całość przełóż do szybkowaru i zalej odpowiednią ilością wodą. Po czasie uwolnienia ciśnienia i otwarcia zaworu, gotuj przez około 15 minut.

Po otwarciu szybkowaru delikatnie przypraw pieprzem, solą himalajską, czburbicą zieloną lubi innymi ulubionymi przyprawami[2]. Całość przełóż do kielicha blendera lub robota kuchennego i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

 

Sposób przechowywania:

Świeżo przygotowane danie możesz przechowywać do dwóch dni w lodówce. Resztę można zamrozić używając małych słoiczków, wytłoczek na lód lub foremek na muffinki.

 

Ostudzoną potrawkę przełóż do wybranej formy, owiń folią i włóż do zamrażarki. Po zamarznięciu wybij kostki i przełóż do woreczka lub pojemnika.

W razie potrzeby wyciągasz odpowiednią ilość kostek, powoli rozmrażasz, podgrzewasz w kąpieli wodnej i podajesz dziecku. Dzięki niewielkim kawałkom cały proces trwa bardzo krótko. Wystarczy wyciągnąć na około godzinę przed planowanym obiadem lub zostawić  na noc w lodówce. Możesz również użyć małych słoiczków czy innych pojemników. Mrożenie jest nie tylko praktyczne, ale i zdrowe.  Prawidłowo przechowywana mrożona żywność niewiele traci ze swoich właściwości.

Podany przepis jest oczywiście jedną z wielu opcji. Kompozycje smakowe można układać dobierając kolejno produkty, które włączamy do diety dziecka w danym miesiącu. Warto korzystać z sezonowych warzyw  i dobierać do nich według uznania mięso, ryby czy produkty zbożowe – kaszę makaron pełnoziarnisty czy ryż. Zamiast szybkowary można danie ugotować na parze lub ostatecznie w zwykłym garnku. Walory smakowe i serce jakie wkładamy w gotowanie dla dziecka są niedoścignione…Bo przecież nigdzie nie smakuje tak dobrze jak u mamy.

[1] Zakupu szybkowaru uważam za jedną z najlepszych decyzji.  Mój szybkowar posiada wkładkę do gotowania na parze więc jest to urządzenie 2 w 1. Do tego czas przygotowania potraw jest średnio o 70 % krótszy niż tradycyjnymi metodami. Dania przygotowane w szybkowarze są nie tylko zdrowe, ale i prawdziwie pyszne. Wszelkie potrawki, dania jednogarnkowe, duszone mięsa czy zupy mają wyrazisty, głęboki smak.

[2] Warto uczyć dziecko smaku, już od samego początku. Śmiało można delikatnie przyprawiać dania dla niemowląt. Ważne jednak, by używać  naturalnych przypraw bez chemii. Wegeta, kostki rosołowe czy inne mieszkanki absolutnie się nie nadają. Istnieją jednak na rynku firmy, które oferują zupełnie naturalne przyprawy. Zwykłą sól najlepiej zamienić na zdrową sól himalajską, która zawiera  aż 84 wartościowe minerały m.in. jod, magnez, wapń, żelazo.

  • Beti

    Mrożę dużo rzeczy, ale o jedzeniu dla córki nie pomyślałam. Wypróbuję!

  • betka

    Mrożę dużo rzeczy, ale o jedzeniu dla córki nie pomyślałam.

  • Również nie pomyślałam, że można takie jedzonko zamrozić 🙂 Patent bombowy 🙂