Jaglanka jabłko-kokos

jaglanka

Składniki:

  • szklanka kasy jaglanej
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 1 jabłko
  • garść suszonych owoców lub orzechów
  • pół łyżki cynamonu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną najpierw przelej wrzątkiem, a następnie gotuj w dwóch szklankach wody aż do wchłonięcia płynu. Dodaj mleko koksowe* i gotuj przez kilka minut na minimalnym ogniu.  Przypraw cynamonem i przełóż  do naczynia. Jeśli preferujesz bardziej gładką konsystencję, użyj blendera.  Na koniec, dodaj starte  jabłko, a całość  posyp mieszanką orzechów i suszonych owoców. Polecam użyć po prostu tzw. mieszkanki studenckiej.

*mleko kokosowe możesz przygotować samodzielnie w domu. W sieci pojawiło się już mnóstwo przepisów, jak w tani i prosty sposób uzyskać to mleczko. Jeśli nie znasz receptury, opisuję jak ja to robię. Wiórki kokosowe zalewam wodą ( na 200 gr. wiórków używam około litra wody).Całość delikatnie podgrzewam na małym ogniu, a potem blenduję. Następnie odcedzam przez drobne sito, dokładnie wyciskając wiórki, by uzyskać jak najwięcej płynu. Tak przygotowane mleko można przechowywać do 3 dni w lodówce. Wiórki można również zalać wodą dzień wcześniej i odstawić na noc. Warto użyć dobrej jakości wody – niegazowanej mineralnej lub zwykłej przefiltrowanej wody.